Dinner cancelling, koolsoep en vasten als dieet
»Dinner Cancelling« dieet
Bij dinner cancelling wordt afhankelijk van het eigen dagritme vanaf een bepaalde helemaal niet meer gegeten. In de meeste gevallen betreft dit vooral de avondmaaltijd. Tussen de laatste maaltijd overdag en het ontbijt de volgende dag moeten minstens 14 uur liggen. Dit zou het lichaam de mogelijkheid geven, zich 's nachts te regenereren, zonder daarbij energie voor de spijsvertering te moeten verbruiken. Binnen deze 14 uur is slechts de opname van calorieloze dranken als water of thee toegestaan.
Veel voedingsexperts raden echter af om dagelijks van het avondeten af te zien. Zij bevelen aan (indien überhaupt), om hooguit 4 dagen per week aan dinner cancelling te doen, om het lichaam niet volledig aan de 'nieuwe' stofwisseling te doen wennen.
Voors en tegens:
- Vooral 's avonds worden vaak overbodige calorieën in de vorm van chips, zoetigheid of alcohol, wat door dinner cancelling voorkomen wordt.
- Doordat men aan dit eetpatroon moet wennen, komt later op de avond een sterk hongergevoel op. Dit kan tot ongecontroleerde 'vreetbuien' leiden.
- In het mediterrane gebied is het avondeten de belangrijkste maaltijd van de dag, en wordt meestal niet voor 9 uur 's avonds gegeten. Toch lijkt dit geen negatief effect op het lichaamsgewicht te hebben.
Koolsoep-dieet
Een bekend dieet is het koolsoep-dieet. Dit »belooft« een gewichtsafname van tot 5 kilo per week.
Omdat kool moeilijk te verteren is verbrandt het lichaam bij de verwerking ervan meer calorien dan door het eten van de soep worden opgenomen. Bovendien zorgt de soep ervoor dat de insulinespiegel op een laag niveau gehouden wordt. Dit zou de vetverbranding stimuleren en het afvallen vereenvoudigen.
Bij koolsoepdieten – en andere zeer eenzijdige dieeten – bestaat echter altijd het gevaar op een gebrek aan bepaalde (micro-) voedingsstoffen, als het dieet gedurende een langere periode wordt volgehouden. Bij het koolsoep-dieet staat uitzonderlijk weinig variaties op het menu, vooral eiwitrijke producten (vis, vlees, zuivel) ontbreken geheel. In dit geval bestaat het gevaar, dat het lichaam des te meer energie uit de spiermassa haalt. Het energieverbruik neemt af en de kans op het gevreesde »jojo effect« wordt vergroot.
Vasten om af te slanken
Zoals ook voor het koolsoep-dieet besproken leidt het afzien van vaste voeding tot de afbraak van spiereiwitten. Daarbij moeten vooral personen met licht overgewicht goed oppassen, omdat die bij afvallen door vasten meer vetloze lichaamsmassa verliezen als sterk overgewichtigen.
Omdat door het vasten vooral spiermassa afgebroken wordt, is deze vorm van diëten voor afvallen eigenlijk zeer ongeschikt, en leidt de terugkeer naar het oude eetpatroon snel tot het jojo-effect.
Liposuctie in plaats van een dieet
Met een operatieve ingreep waarbij vet wordt weggezogen (liposuctie) kunnen onder de huid liggende vetophopingen op vrijwel iedere plaats in het lichaam verwijderd worden.
Vet wegzuigen is echter geen aangenaam alternatief voor een dieeten geen goede methode om zwaarlijvigheid aan te pakken. Deze methode wordt dan ook vooral gebruikt, om vetophopingen die niet door sport of dieet kunnen worden bedwongen te verwijderen.
Het probleem is echter dat het aantal en de verdeling van de ongeveer 35.000 vetcellen in het lichaam genetisch bepaald zijn. Zelfs bij zichtbaar afvallen, verandert dit gegeven niet. Vetcellen zetten weliswaar uit bij aankomen en krimpen bij afvallen. Als alleen vetcellen in het behandelde gebied verwijderd worden, kunnen alleen de overgebleven vetcellen groeien. Desalniettemin blijft het lichaam alle overvloedige calorieën opslaan. Als dit niet meer in de nu verwijderde zone kan, dan wordt op een andere plaats een nieuwe ophoping gevormd.
Vet afzuigen loont zich dus niet echt, als het voedingspatroon niet ook gelijktijdig veranderd wordt. Anders vormen zich vetophopingen op andere, soms zeer onaangename plekken, als in de nek, op de rug of zelfs in het gezicht. Bovendien kunnen bij iedere chirurgische ingreep estetische of chirurgische complicaties optreden.
terug naar de beginpagina